Tendințe în web design care vor marca anul 2024
Peisajul online și lumea site-urilor web este într-o permanență schimbare, unele elemente apar și dispar din peisaj de-a lungul timpului fără să ne dăm seama prea ușor. La fel ca în lumea modei, există tendințe de utilizare a unor tehnici sau linii directoare și în web design, iar acestea se schimbă sau evoluează permanent. Dacă într-un articol anterior discutam despre principiile fundamentale ale designului web responsive, în acest articol vom analiza câteva tendințe care noi credem că vor marca anul 2024 ca definitorii în web design.
Pentru a înțelege mai bine modelele care guvernează designurile moderne ale site-urilor web, am realizat propria noastră cercetare a experienței de utilizator (UX research) implementată la nivelul celor mai cunoscute și accesate site-uri din lume (da, inclusiv marile branduri care te inconjoară). Astfel, am observat câteva tendințe care devin tot mai evidente, reflectând peisajul în continuă schimbare al esteticii digitale și a experienței utilizatorului cu site-urile web.
1. Micro-animații pe paginile web
Mișcările subtile pe paginile web contribuie la imprimarea unei senzații de interactiv pentru utilizatori și poate oferi o experiență de durată. Deși utilizarea micro-animațiilor este relativ nouă, ne așteptăm ca această tendință să crească în 2024 și să observăm că tot mai multe site-uri apelează la această tehnică. Micro-animațiile pot fi un instrument excelent pentru a evidenția zonele importante ale unei pagini web și pentru a îndrepta atenția utilizatorului în consecință.
2. Comutare intre Dark Mode și Light Mode
Tot mai multe site-uri web au lansat comutatorul între modul întunecat/noapte și modul luminos/zi, pentru a face site-ul mai accesibil în condiții diferite de iluminare și pentru a reduce oboseala oculară a vizitatorilor. În acest an, conceptul continuă să câștige din ce în ce mai mult teren ca parte a tendințelor de evoluție în design web sau a implementării unor elemente de accesibilitate web.
3. Integrarea inteligentei artificiale (AI)
Integrarea artei generative și a inteligenței artificiale în paginile web este pe cale să revoluționeze peisajul digital în 2024 și anii următori. Capacitatea de a utiliza AI pentru a crea conținut (texte, imagini, video) personalizat pentru datele utilizatorului deschide o nouă lume a experiențelor personalizate. Instrumentele bazate pe AI pot reduce semnificativ timpul de proiectare și costurile asociate, oferind în același timp utilizatorilor experiențe unice și personalizate bazate pe comportamentul și preferințele lor.
4. Utilizarea culorilor vibrante
Utilizarea culorilor îndrăznețe, vibrante, reprezintă o tendință în creștere în designul web, pe care am remarcat-o și în trecut. În contrast cu site-urile minimaliste, utilizarea unei palete de culori care ies în evidență ajută la crearea unui impact vizual puternic și la atragerea atenției utilizatorilor. În plus, folosirea gradientelor adaugă un plus de energie și vitalitate site-urilor, contribuind la crearea unei experiențe vizuale plăcute.
5. Integrarea elementelor multimedia
O imagine face cât 1000 de cuvinte, iar un video face cât 1000 de imagini! Integrarea animațiilor sau a clipurilor informative, cu efecte vizuale impresionante, combinate cu tehnici deja mature precum efecte de paralax și 3D ajută la crearea unei experiențe de utilizare mai imersive și mai atrăgătoare, care mențin vizitatorul pe pagină.
Concluzii
Designul modern responsive/adaptiv al site-urilor web, cu accent pe simplitate și estetica curată, continuă să domine și în acest an. Implementările de mod întunecat câștigă teren datorită atracției vizuale și reducerii oboselii oculare. Utilizarea culorilor îndrăznețe și vibrante, asimetria în aspectul paginilor și integrarea elementelor multimedia imersive sunt tendințe remarcabile.