Gazduire web

Pentru a alege o companie de hosting si pachetul de gazduire potrivit site-ului tau trebuie sa iei in calcul anumite lucruri.

Ce fel de site voi gazdui?
In cazul site-urilor de prezentare sau a celor de mici dimensiuni, un pachet de gazduire partajata/shared este suficient. Insa daca este vorba de un portal, un magazin online sau un site web de mari dimensiuni, este necesar un server virtual sau unul dedicat. De asemenea un site de dimensiuni medii dar cu foarte multi vizitatori va avea nevoie de un server virtual pentru a face fata cererilor. Riscul de a alege un pachet nepotrivit il reprezinta aparitia paginilor de eroare 500, server indisponibil sau timpi foarte mari de incarcare a paginilor web.

De cat spatiu pe disc am nevoie?
Un site web de prezentare poate ocupa in medie 100MB – 500MB, iar un magazin online sare lejer de 1GB. Diferenta o fac imaginile, numarul paginilor, platforma CMS aleasa si eventual clipurile video gazduite (dar aici deja discutam de altceva). Casutele de email vor ocupa si ele acelasi spatiu pe disc, de aceea e bine sa luati in calcul si numarul acestora dar si volumul atasamentelor pe care le-ati putea primi. Nu veti gresi daca veti rezerva un spatiu de 10 ori mai mare decat cel ocupat de site. Pentru cazul unui site de prezentare, un pachet care ofera 2-4 GB spatiu pe HDD este suficient, iar pentru un magazin online puteti merge pe un pachet de 10 GB.

Panoul de control
Panoul de control va da posibilitatea de a administra fisierele de pe server, sa va creati adrese de email, conturi FTP pentru alte persoane care ar putea avea acces la server, etc. Recomandam sa alegeti doar pachetele care ofera panoul cPanel, intrucat este usor de folosit si integreaza o multime de unelte utile pentru administrarea serverului.

Uptime garantat
Majoritatea companiilor de hosting garanteaza un uptime de 99,99% sau similar. Poate ca nu vi se pare o mare diferenta intre 99,99% sau 99,95% insa in decurs de un an diferenta este de aproximativ 15 zile. Asta inseamna ca riscati ca site-ul sa fie offline in medie 8 ore pe saptamana, ceea ce este enorm din punctul nostru de vedere. Alegeti companiile care ofera un uptime cat mai apropiat de 100%.

Suportul tehnic
Cateodata pot apare probleme la server, caz in care veti avea nevoie de suport tehnic, de o rezolvare urgenta a problemei, indiferent de ora sau zi. Din pacate insa, modul in care raspunde suportul tehnic al unei companii nu se poate sti decat atunci cand avem nevoie de el. In mod normal, o companie de hosting trebuie sa fie capabila sa remedieze problemele sau/si sa va raspunda la tichete in 30 minute din momentul in care acesta a fost trimis spre solutionare, indiferent daca este duminica dimineata sau joi noaptea.

Traficul lunar inclus
Desi este ultimul in lista noastra, nu este lipsit de importanta. Traficul lunar oferit in general este mai mult decat suficient pentru majoritatea site-urilor. Nu trebuie sa va faceti griji despre acesta decat in cazul in care aveti un site foarte popular, cu sute sau mii de vizitatori zilnic.

In afara de aceste lucruri mai sunt si altele pe care nu le mai amintim pentru ca in general sunt prezente si/sau suficiente, doar in cazul unor exceptii pot aparea probleme. Spre exemplu versiunea de PHP prea veche sau lipsa bazelor de date MySQL necesare unei platforme CMS.

Pentru a nu va mai face probleme privind compania de hosting sau pachetul potrivit, Dream Webdesign va indruma catre parteneri care ofera spatiu si trafic nelimitate la preturi acceptabile, panoul de control cPanel, uptime ridicat, suport tehnic 24/7.